Vattnet porlar tyst om fören på kanoten och du känner en svag doft av barrskogen du passerar på vägen genom bergslagens historiska omgivningar längs Strömsholms kanal. Framåt skymningen sitter du vid någon av rastplatserna längs vägen och tittar in i elden medan middagen grillas och med lite tur får du syn på Bävern som passerar tyst på kanalen.

Turer

Långa turen 5-6 dagar

Paddla från Smedjebacken till Borgåsund. Ni utgår från Skantzö bad och camping för att gemensam transport i våra minibussar. Ni paddlar i egen takt till Borgåsund där ni tar brukslinjen (gratisbuss) tillbaka till Hallstahammar.  Se längre ned för mer info om den låga turen

Pris: 1600kr/ Kanot, ingår dagshyra av kanot, flytväst, paddlar, kanotvagn och transport.

Dagstur Hallstahammar- Strömsholm

Ni startar vid Skantzö bad och Camping för att paddla i er egna takt ner till Strömsholm. I Strömsholm låser ni fast kanoterna och tar Brukslinjen tillbaka till Hallstahammar. Se längre ned på sidan för mer info.

Pris: 450kr/kanot ingår Dagshyra kanot, flytväst, paddlar och återtransport av kanoten.

Kanalen

Kanalen erbjuder mycket fin paddling. De norra delarna av kanalen går till stor del på sjöar och passar därmed bra för kajak så att ni inte blir så känsliga för vind och vågor. Ju närmare Mälaren ni kommer så blir sjöarna mindre och det är mer å- och kanalpaddling. På vägen passerar ni slussar och kraftverk som ni behöver lyfta förbi. Hela kanalen är en del av Ekomuséum bergslagen och ni kan passa på att besöka bruk, smedjor och andra historiska sevärdheter på vägen. Vi samarbetar med Skantzöbadets camping i Hallstahammar och utgår med många av turerna därifrån. Här går det bra att lämna bilen och åka med oss ut till startplatsen i mån av plats i våra bilar. Ni kan boka turer med utkörning av kanoter, packning och deltagare längs Strömsholms kanal, allt från dagsturer till veckoturer. Förutom kanoter och utkörning kan ni även hyra utrustning som stormkök, tält och sovsäckar av oss. Det går även att boka turer där ni får med er en picknickkorg med lokalproducerad lunch eller med stopp för mat och logi på gästgiveri längs kanalen.

LÅNGA TUREN 5-7 dagar
Paddling från Smedjebacken till Borgåsund. Den här turen tar dig hela vägen genom Strömsholms kanal ca 100km. Vi träffas på Skantzö camping i Hallstahammar måndag morgon. Ni tar er lätt hit med kollektivtrafik eller bil som ni parkerar här under er tur. Gemensam transport till startplatsen med våra minibussar. Ni får med er en kanotledsbeskrivning och information om vad ni kan tänkas se längs vägen och lite tips från våra paddelguider. Ni paddlar sedan själva i egen takt längs med kanalen hela vägen ner till Borgåsund där Kanalen mynnar ut i Mälaren. Väl framme så tar ni lokalbussen tillbaka till Hallstahammar som ni troligen passerade under sista dagens förmiddag.
Pris för långa turen. 1600:-/ kanot. Då ingår kanothyra 5-7 dagar, flytvästar, paddlar, kanotvagn och transport till startplatsen av kanot och deltagare. Bussresan från Borgåsund till Hallstahammar är gratis. Välj om du vill ha kajak eller canadensare.
Tillägg: Campingpaket med tält, 2 liggunderlag och stormkök 1450:-
Sovsäck med påslakan 200:-/st
Turen startar varje måndag under Juni-Augusti, samling kl 09.00 på Skantzö camping. Andra dagar går att boka om ni är sällskap med minst tre kanoter/kajaker.

DAGSTUR FRÅN HALLSTAHAMMAR TILL STRÖMSHOLM
Den här turen går att göra alla dagar under sommaren. Ni startar vid Skantzö bad och camping där ni hämtar kanoterna. Paddlingen är ca 13 km och på vägen har ni 2 lyft. På turen passerar ni först Sörstafors där ni har ett kort lyft förbi en mindre kraftstation. Här går det bra att ta en första paus och lite fika nedanför slussen. Efter några kilometer kommer ni till Kolbäck där man kan rasta på den lilla ön eller gå iland på platsen där slaget vid herrevadsbro stod 1251. Vill man ha mat eller fika längs vägen så finns Kolbäcks Gästgiveri i Kolbäck eller Westerkvarn i Mölntorp. I Mölntorp har ni dagens andra lyft, här är det viktigt att ni håller till vänster före kraftverket. Det kan vara ganska strömt innan ni kommer in i den lugna kanalen på vänster sida. Efter lyftet kommer ni att paddla mot Strömsholm där man kan paddla fram till slottet och titta på det men vi vill att ni slutar turen vid Slussen i Strömsholm. Där låser ni fast kanoten för att ta bussen brukslinjen tillbaka till Hallstahammar. Bussen är gratis, kom ihåg att kolla turlistan så att ni inte missar sista busen tillbaka. Ta med flytvästar och nyckel och lämna in det i receptionen på Skantzö bad och camping när ni är klara.I väntan på bussen kan ni ta en promenad i Strömsholmsområdet och ta en fika på någon av serveringarna här.
Pris för dagsturen är 400:-/kanot. I priset ingår dagshyra av kanot, flytvästar, paddlar, kanotvagn och återtransport av kanoten.

TRANSPORTER
Vi kör ut kanoter och gäster längs kanalen så att ni kan paddla tillbaka till Hallstahammar. I de färdiga turförslagen har vi redan räknat in transportpriserna men om ni vill planera en egen tur så går det bra. Vi kör normalt ut på måndagar, onsdagar och lördagar. Andra dagar går att boka transporter om man är en mindre grupp, lägsta pris vid extra utkörningar är motsvarande 4 kanoter.
Utkörning Inom Hallstahammar kommun och upp till Campingbadet i Surahammar 150:-/kanot
Utkörning till Ramnäs, Virsbo, Seglingsberg 250:-/kanot
Utkörning till Smedjebacken, Söderbärke, Fagersta, Ängelsberg 350:-/kanot